A piac halála

2013.12.17. 14:25

Az állam hatalmas piaci átrendezésbe kezdett és újra a kezébe veszi az irányítást, ami politikai oldalról szükségtelen beavatkozásokat vetít előre, ez a szocialista gazdaság sajátja, gazdasági oldalról pedig nem indokolt.

Az a folyamat ami elindult lehet jó is ha megfelelően kezeljük. Az, hogy a gyógyszertárak állami kezelése hova vezet nehéz most ebben a pillanatban megmondani. Abban mindenként egyet kell érteni, hogy a gyógyszer támogatás ma nagyon kacifántos és sok esetben támogat a rendszer ugyanolyan termékeket, más-más gyártótól. Ha ezt elvesszük és csak egyet jelölünk ki, annak van értelme, de a választás lehetőségét is elvesszük és nem mindenki reagál ugyanúgy ugyanarra a készítményre. Talán itt egy szűkebb kör kiválasztása az egyetlen megoldás, ezzel csökkentve a kifizetett támogatásokat. Ahogy ebből is látszik, nem szükséges a piac birtoklása, elég csak a törvényi keretek módosítása.

A dohány piac már más kérdés. Az egészségügyi hivatkozások nagyon gyenge lábon állnak, ezeket nem sikerült igazolni. A legutolsó javaslat, miszerint a nagy bevásárló helyeken be kell zárni, nos erre csak annyit mondok, hogy ez a piac és ez pontosan a folyamatokba való beleavatkozás, amit egy demokratikus állam nem tesz. Mivel a piac szűkült, de a fogyasztás nem ennek megfelelően alakult, ez a fekete piac növekedéséhez vezetett, ennek nyomait már lehet is tapasztalni az elmaradt adó bevételekben és a NAV is növekedő csempészetet regisztrál hónapról-hónapra.

A tankönyv piac államosítása még több problémát vet fel. A kormány elsődleges érve, hogy túlságosan is széttöredezett és túl sok a választék. Első ránézésre van igazság benne, de a valóság nem is állhatna ettől távolabb. Neminden gyerek rendelkezik azonos képességekkel és ezért azonos tananyag használata nem vezet célra, mindenképpen kell több választék ezen igények kielégítésére. Az, hogy az állam szeretné megmondani mik legyenek a könyvekben, az szakmailag lehet csak vitatni, amennyiben elérhetővé válnak a kész tervek. Ahelyett, hogy felső szintekre emelnék ezeket a döntéseket, a tanárok kezébe kellene adni, akik tisztában vannak diákjaik képességeivel. A jövőnk a gyermekekben van, ezért minőségi oktatásra van szükség, ennek elpazarlása és értelmetlen tananyag oktatása a társadalom satnyulásához vezet! Semmi sem indokolja a piac államosítását, hiszen a szükséges eszköz most is az állam kezében van.

Az állam rendesen rátenyerelt a piacra és kisajátításokba kezdett. Félek, hogy ez csak személyes okokra vezethetőek és nincs mögöttük elfogadható indokok. Ezt főleg annak tekintetében, hogy az eszközök eddig is rendelkezésekre álltak és még 2/3-ad sem szükséges hozzájuk, de ha már van, akkor lehetett volna jól is cselekedni és értelmes szabályokat bevezetni, miközben ez nem változik.

A liberális piac ezzel haldoklásba kezdett és újra a szocialista piac felé fordultunk, amit a történelem már egyszer bizonyított, hogy a csőd felé vezet. Vannak megfelelő módszerek amivel az állami monopóliumot is lehet gazdaságosan és eredményesen vezetni, hogy abból a társadalom profitáljon, ezek eléggé egyértelmű lépések de ezek közül jelen pillanatban egyetlen egyet sem tapasztalni.

Csak tudnám mit fog kezdeni ezzel a helyzettel ha Fidesz marad hatalmon, mert ebből probléma lesz és valakinek megoldást kell majd keresni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr495696582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása