Az elmúlt időszakban felforrósodott az amúgy is meleg hangulat szerte a világban. Népek lázadoznak elnyomó kormányukkal szemben. A modern világ megmutatta azt, ami felé kell, hogy forduljon a világ. A világháló összekapcsolja az embereket és egy egységet teremt a világ népei között. Talán nincs is messze az a Star Trek hangulat, ahol eltörlődnek a népek és fajok közötti különbségek. Ez talán sohasem jön el, de megérhetjük azt, hogy az emberek rádöbbennek, hogy a világ a jelenlegi formájában már nem tartható fent. Éheznek egyesek, miközben mások dúskálnak az ételben. Ahogy Ghandi mondta: A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielgítsék mindenki vágyát, de nem elég, hogy kielégítse mindenki mohóságát. A mohó világ, amely a pénzre épül, egyszer csak véget kell, hogy szakadjon.

Ez a korszak talán nincs is olyan messze, hiszen a lázadások is az élelmiszer árak drasztikus emelkedése miatt történtek. Más is közbejátszhatott, hosszú évek hallgatása és a sérelmek lenyelése. Az ember elsődleges dolga, hogy kielégítse alapvető szükségleteit, ahol az étel az egyik legfontosabb. A modern mezőgazdaság képes, hogy kiaknázza a termőföldet maximálisan és nagy tápértékű és figyelemmel, egészséges élelmiszer növényeket termeljünk. Mégis, teszem fel a kérdést, hogy emelkedhetnek az árak mindezek ellenére? Talán a sok természeti csapás, amely az elmúlt időben sujtotta a Földet? Nem, hanem az üzlet. Az iparosodott világnak energiára és nyersanyagra van szüksége, az élelmiszer nem ezek közé sorolható.

A gazdagok talán soha nem fognak éhezni. Ezért is jó ha tehetősek vagyunk, drága helyekre mehetünk, ahol egzotikus ételeket fogyaszthatunk. De ha felborul a pénzügyi válság, nem lesz miért fizetni és a pénz is csak egy darab papír vagy fém lesz, amit nem lehet elfogyasztani.

Ahogy azt a legutolsó Zeitgeist filmben is feltették az 1929-es Nagy Válságról a kérdést: a nyersanyag megvolt, a gyárak áltak és az emberek is alkalmazhatóak, mégis mindenki éhezett? Nem ellentmondásos ez? Annyira a rabjai lennénk ennek, hogy már észre sem vesszük ami előttünk van?

Talán a változás első szelét érezzük, ami a világban történik. A francia autógyárakból kilopott titkos tervekben is a jövő autói voltak, amik nem benzinnel, hanem elektromossággal műkönek majd.

Van még remény és szeretném ha az álom lassan valóra válna.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr172645573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása