A jövő és az Orosz rulett

2011.01.05. 20:01

 Az elmúlt időszakban a Fidesz kormányzata népszerűnek egyáltalán nem nevezhető intézkedéseket hozott, amellyel a nemzetközi sajtó, majd a politikai élet figyelmét is felkeltette. Kezdte a válságadó bevezetésével, amit mint utóbb kiderült, nem csak a meghirdetett pár évre vezetnek be, hanem jócskán azután is. A nagyvállalatok között a németek emelték fel a hangjukat, majd kezdtek lobbizni Berlinben, hogy nyomást gyakoroljanak.

Persze volt itt különadó a fizetésekre, amit az Alkotmánybíróság azonnal visszautasított, cserébe a jogkörének megkurtítását kapta, hogy utána gond nélkül életbe is léptethessék ugyanazt a törvényt. Nem állt meg a gőzhenger, a Magánnyugdíj pénztárak tetemes pénzét, 3000 Milliárd forintot nézett ki magának a kormány, hogy a válság kezelésére, az államadósság csökkentésére fordíthassa, míg közben senki nem tudja hogyan lesz pótolva ez az összeg.

A média diktatórikus elfoglalása már csak hab a tortán. Azok akik nem a propagandának megfelelően publikálnak, gond nélkül, kitalált indokkal lefejezhetőek. Ez utóbbi már a nemzetközi porondon is kiverte a biztosítékot és az EU direktívájával ellentétes irányba haladunk. Persze a rendszer már beindult és míg a kormány azt állította, hogy a külföld is elfogadja, ugyanarra a forrásra hivatkozva az eredeti szövegben már más értelmezhető.

Miért teszi ezt a kormány? Válság van és a kétharmados többség elegendő ahhoz, hogy felfelé ívelő pályára állítsuk Magyarországot. Matolcsy is elismerte, hogy kockázatos a terv, amiből egyszerű következtetéssel lehet leszűrni a tényt, bizony a bukás nagysága is nagyobb.

Persze lesz itt fellendülés és a gazdaság eddig nem tapasztalt szinten fog pörögni. Hivatkozásukban a Német gazdaságra utalnak, ahol jövőre a 5%-os növekedést várnak, és mint kicsi országunk egyik beszállítója, így a mi fejlődésünk is ettől függ.

A tények nem egyértelműek. Tényleg fog a gazdaság a németekének megfelelően növekedni? Ugyanarról az országról beszélünk, amelyiknek meghatározó cégeit adóztattuk most meg? Igen. Nehezen lehet ezt a pirulát lenyeletni velük, ki szeretne idejönni ha bármikor különadót rakhatnak a nyakukba. Ez a befektetői kedvet rontja, azt már nem is merem hozzátenni, hogy hányan minősítettek le minket az elmúlt bő egy hónapban.

Sebaj, van még Oroszország, mentünk is tárgyalni, nagy mellénnyel ahogy jó magyar szokás szerint szoktuk, majd az eredmények publikálása nélkül, behúzott farokkal jöttünk vissza. Kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy a nagyoknak dirigáljuk, de ehhez először be kellene látni, hogy mi függünk külföldtől és nem pedig fordítva.

Egy valamit már sikerült importálnunk, ez pedig az orosz rulett, amibe eddig töltöttük a golyókat de egyszer majd meg is kell húzni a ravaszt és el nem tudom képzeli mi lesz, ha a tár teljesen tele lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr92563390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása