Ki hiszi el?

2012.07.13. 11:37

Július éppen csak megkezdődött és a Fidesz kormánya megint módodsítani akarja a költségvetést. Egy kicsit hozzáad a kiadási és bevételi oldalakon, ezzel nem változna a mérleg és minden mutaószám érintetlen marad. Elméletileg. Ahogy elnézem az utóbbi egy-két hónap költségvetés tervezeteit, lassan az a kép jelenik meg, hogy a zsákon több a foltozás, mint az eredeti anyag. A különböző gazdasági oldalak és elemzők véleménye, veszélyre hívják fel a figyelmet és a jövő évi hiánycél teljesíthetetlenségét emlegetik. Most már nem vagyok optimista. Jövőre nem lesz olyan egyszeri bevétel, amivel lehetne foltozni a büdzsét, a Fidesznek valamit ki kell találni, hogy újabb forrásokhoz jusson, ezért nem hiszem, hogy el fogja érni a kívánt célt, a hiány meg fogaj haladni a terveket. Eddig sem lehetett sohasem előre pontosan megmondani a bevételeket és a jelenlegi tervezet csupa olyan tételt tartalmaz, amely eddig nem is létezett, empirikus adatokkal nem rendelkezünk, nem használhatjuk fel az elmúlt év statisztikáját, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem létezik.

Az IMF hitel tárgyalás elkezdéséhez elhárultak az akadályok, de míg pár hete a kormány a nyár végére igért megállapodást, most már Október jelenik meg a hírekben. Senkinek sem kell mondani, hogy ezek az adatok szinte sose valósul meg, így részemről az is kétséges, hogy ez évben vagy egyáltalán megszületik az egyezség egy készenléti hitelről. A Fidesz elhiszi, hogy a gazdaságpolitikája tényleg képes egyedül fentartani az országot? A külföldi befektetőknek kell a biztonság és a kapkodó gazdaságpolitikával nem a megfontoltság és a megbízhatóság jelét adjuk. Miközben a világban egy újabb gazdasági válság hullámaival kell megbírkózni, a befektetők a biztosabb országokat keresik. Így történhetett meg, hogy hosszú évek óta a körülöttünk lévő országok több befektetőt vonzanak, mint mi.

Két év után a Fidesz politkiája kudarcot vallott, nem képes az ország gondjaira megfelelő választ adni. A most okozott károkat csak hosszú évek kemény munkájával leszünk képesek kijavítani, feltéve ha egy olyan kormány kerül hatalomra, aki képes és akar is tenni az országért. Jelen pillanatban a választási törvény is akadálya ennek, félő a Fidesz bebetonozza hatalmát és az, aki egykor a szocialista diktatúra ellen harcolt, ma hasonló lépéseket tesz és hajtja az országot a rabszolgaságba. Feltételezem ennek van oka, amiről jobb ha nem tudunk, ki tudja mik azok az érdekek, amik a háttérben munkálkodnak.

A Közgép vitája mindeközben egyre magasabbra hág, az ellenzék próbálja meglovagolni a hullámot. Sajnálatos módon az LMP nem képes máshogy felhívni a figyelmet csak a polgári engedetlenséggel, odaláncolják magukat a Parlament parkolójához vagy a Közgép épületéhez. Miközben a költségvetés lassan elfogadásra került, a közpénz botrány a címlapok mindennapi szereplőjévé várt. Van-e ebben Fidesz politika, próbálják az egyikről a másikra terelni a nép figyelmét? Nehéz megállapítani, jelnleg nem lehet megmondani melyik is amelyiket felvállalja a kormány, hogy a másikat elsunnyogják.

Messze van az évvége és az IMF is szigorúbb feltételeket támaszt. Akármit is tett a Fidesz azt biztosan sikerült elérnie, hogy jobban függünk a külföldi segítségtől, mint eddig. Persze ezt ők nem hiszik el, beismerni végképp nem fogják.
Orbán egyszer ezt mondta: “Csendes víz nem nevel tapasztalt tengerészt”, inkább egy vicc jut eszembe: matróz felvételen: “Úszni tud?” “Miért? Hajó nincs?”

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr464651523

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.13. 12:27:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása