Rezsi háború

2013.12.16. 11:04

Tekintsünk el attól, hogy elkezdődött a kampány és az emberek megvesztegetése kezdődött el. Tekintsünk el attól is, hogy ez mennyire veszi figyelembe a szociális rászorultságot, vagyis a gazdagok jobban járnak vagy sem. Nézzünk egy kicsit a lapok mögé és mint jó pókeres próbáljuk meg kitalálni milyen esélyünk van a valódi nyerésre, anélkül, hogy tudnánk milyen lap jön. Kétfajta szolgáltató van, akiket érint a csökkentés, magán és állami tulajdonú. Egy valamit már most tisztáznunk kell, a szolgáltatók nem az embereken nyertek, nekik az ipari fogyasztók az igazi célpontjuk. Ezért talán meglepőnek hangzik, hogy sok esetben a lakossági szolgáltatás nem nyereséges, így azt az ipari szolgáltatásban pótolják. A magán kézben lévő szolgáltatók, akiknek a célja a nyereség, két lehetőségük van. Az egyik a beruházások és fejlesztések csökkentése. Ennek a legnagyobb hátránya, hogy az eszközök elavulnak és elhasználódnak és ez egyenesen arányos a hibák növekedésével, kimaradások a szolgáltatásokban és a szállítás közbeni veszteség növekedése. A folyamatos karbantartás és fejlesztés kevesebbe kerül, mint egy nagy rekonstrukció, arról nem is beszélve, hogy az emberek nem szeretik ha mondjuk nincs áram.

Másik eszköz az ipari fogyasztás árának növelése. Ez közvetetten hat ránk, hiszen pl. a pékség ha több áramot fizet, azt beépíti a kenyér árába és nincs olyan szolgáltató, ahol ne használnának áramot, esetleg gázt, meleg vizet és a lavina így elindul, mert nem csak a pék rakja rá a megnövekedett költségeket, de a malom is, a fuvarozó is, a mezőgazdasági vállalkozó is, így amit nyerhetünk a rezsi számlákban, azt többszörösen visszafizetjük a boltok polcaira kerülő árukban.
Az állami szolgáltatók élhetnek az ipari ár növelésében, de itt van egy másik megoldás is. Állam bácsi, mint jó gazda pótolja a veszteséget. De honnan is rakja bele ezt a pénzt? Az állam legnagyobb bevétele az adókból származik, így vagy növeli az adó bevételeket, vagy ami még rosszabb, hogy valahonnan elvonnak. Elég belegondolnunk, hogy az egészségügy, a tömeg közlekedés, az oktatás és a versenyképesség mennyire kívánná, hogy pénzt rakjuk még bele. Ha csak egyre tudnánk több figyelmet fordítani, akkor jobbá tehetnénk országunkat.

Összességében a rezsi csökkentés egy ketyegő bomba, amivel mindenkinek foglalkoznia kell és elég gyorsan világossá fog ez válni. Vissza fog ütni, amely párttól függetlenül fogja osztogatni a pofont. Akár ellene vagyunk, akár nem, mikor azt vesszük észre, hogy többet fizettünk a boltban ugyanazért, amit szoktunk, akkor jusson eszünkbe, ez a rezsi csökkentés ára.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr655694848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása