A mai napon nagyon sok hír jelent meg a Görög válsággal kapcsolatban és elemzések százai készültek mind az Euró övezetben való maradás és kilépés mellett. Magamat liberálisnak tekintem, de az elmúlt két év gazdasági segítsége és a görögök hozzáállása már régen olyan irányt vett, amit nem lehet megjegyzés nélkül tűrni.

Hiszem, hogy a piacba a kormánynak nem szabad beleavatkozni, felügyeleti szerepet kell csak betölteni, amely a korrupció, a felelőtlen gazdálkodás, a tőke és emberi erőforrások külföldi kivitele, a bürokrácia és a külföldi eladósodás elleni harc feltételeit teremti meg. A verseny megteremtése a cél, egyenlő esélyek mellett. Ez mind szép és tudom, hogy elérése lehetetlen, de a felelőtlen gazdálkodás ezek közül a legrosszabb. A görögök pont ezt tették. Hatalmas kedvezményeket adtak polgáraiknak, akiknek sem dolgozniuk sem pedig tanulniuk nem kellett ezért. Vannak előítéleteim és főleg a mediterrán országokkal kapcsolatban, mert személyes tapasztalataim szerint is hajlamosak a lazaságra, nagy feneket kerítenek a semminek, miközben valódi értéket nem mutatnak. Meglepő, hogy a Görögök után a Spanyolok és az Olaszok jönnek? Nem.

A Görögökről kiderült, hogy nemcsak az elmúlt években, hanem az Euró övezethez való csatlakozás feltételeiben is erősen kozmetikázott adatokat közöltek. Ez vezetett a jelenlegi válsághoz, amely már évek óta tart. Hogy juthattunk idáig? Könnyű okosat mondani, mikor már a hibák felszínre kerültek, de az látható volt, hogy nem mindegyik tagállam tud megfelelő fiskális fegyelmet tartani. Az Euró így gyengült és ma már a léte is veszélybe került, nem kérdés, hogy ez nem tartható fent tovább. Mikor a Görögökről kiderült, hogy a segítség fejében nem hajlandóak lemondani a pazarló költekezésről, már akkor el kellett volna gondolkozni a kiléptetésükről. Miért? A hosszú huzavona ma már nagyobb szintet érint, a teljes Euró megszűnését is vizionálva. Itt vissza is térek a kormány szerepéről írtakhoz, mert aki nem hajlandó tenni azért, hogy kilábaljon a gondokból, az nem is érdemli meg, hogy egy nagy és erős egység tagja legyen, mert így csak gyengíti a többséget. Piaci gondolkodásom szerint a piaci "Darwinizmus", ugyanúgy kilöki a gyengéket, ez ellen tett intézkedések feleslegesek, a gyógyulást hátráltatják. A Görögöket magukra kell hagyni. Nem képesek tenni azért, hogy a válságot elkerüljék és szeretnék tovább folytatni azt, amit már nem lehet. A pártok is tehetnek erről, kampányukban a megszorításokat az EU-ra kenik és hallgatnak arról, hogy pont ez vezetett idáig. Ma már nem a Görögök döntenek saját sorsukról, ezt a lehetőséget régen elveszítették, egyetlen párt sem mehet szembe az elvárásokkal, ellenkező esetben a totális csőd fenyeget. Ezzel ők tisztában vannak, de a szavazat szerzési harcban továbbra is az elmúlt évek politikáját folytatják, hangoztatva, hogy nincs baj.

Akármilyen döntés születik az az Euró övezet gondolkodását átformálja. Amennyiben kivetik magukból a Görögöket (és a többi hasonló országot) egy erős mag jöhet létre, amit erősen kell szabályozni, ekkor újra erősödhet a bizalom. Amennyiben maradnak ezek az államok, úgy egy gyengített és bizalom vesztett állapot jön létre, amely magában foglalja a gyors bukás veszélyét. A válság már túl régóta húzódik, kihatva Európa összes országára.
Ha kivetik magukból, akkor ez nem csak a bizalom újbóli elnyerését jelentheti, hanem figyelmeztetés azoknak az államoknak, akik hasonlóan kezelik a pénzügyeket, köztük Magyarország is.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberalisvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr234590143
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása